Wat gebeurt er met het koffiedik?

Bij Toyota Material Handling Nederland zijn diverse afvalstromen, waaronder koffiedik, wat voor velen nog onbekend terrein is. Laten we eens onderzoeken wat er met ons koffiedik gebeurt, waar het naartoe gaat en hoe het wordt verwerkt. PreZero is onze afvalverwerker en zij zorgen dus ook voor de verwerking van het koffiedik.

Koffiedik als grondstof voor nieuwe producten

In Nederland wordt jaarlijks meer dan 250 miljoen kilo koffiedik bij het restafval gegooid, terwijl het nog zeer bruikbaar is. Koffiedik kan dienen als grondstof voor diverse nieuwe producten. Daarom stimuleert PreZero het inzamelen en recyclen van koffiedik, dit vermindert de milieu-impact. 

Inzameling van ons koffiedik

In ons bedrijfspand in Ede zamelen we het koffiedik in conform de richtlijnen van PreZero. De koffieapparaten in ons pand worden dagelijks geleegd en het koffiedik wordt in een aparte bak verzameld. Het koffiedik wordt uiteindelijk verzameld in een grote container en overgedragen aan PreZero.

Recycling van koffiedik

Hoe gaat PreZero te werk?

Van koffiedik naar zeepjes en elektriciteit

  1. Koffiedik wordt apart ingezameld in rolcontainers.
  2. PreZero haalt het koffiedik gescheiden op en brengt het naar een overslaglocatie.
  3. Als er voldoende koffiedik is, gaat het naar een fabriek die gespecialiseerd is in de verwerking van koffiedik.
  4. De fabriek haalt eventuele vervuilingen eruit.
  5. Het schone en meest verse koffiedik wordt vervolgens gedroogd op specificatie.
  6. Het overige deel wat niet geschikt is voor toepassing als product wordt vergist. Hiermee wordt groengas of elektriciteit en warmte geproduceerd.

De gedroogde koffiedik gaat op transport naar producenten. Zij maken er o.a. notitieblokken, zeepjes en koffiekopjes van of zelfs op maat gemaakte producten.

 

Bron: PreZero

Wis alles