'Responding to now - Planning for next’

Het Logiconomi Forum, georganiseerd en gesponsord door Toyota Material Handling Europe, bracht senior logistieke managers uit heel Europa in contact met deskundigen van toonaangevende bedrijven om te leren en te discussiëren over nieuwe concepten en trends in de wereld van de logistiek. Het evenement vond plaats in Antwerpen op 27 en 28 september 2022. Het omvatte inzichten van vijftien bedrijven, waaronder Microsoft, Bosch, Orange, Deloitte, Air Products en EcoVadis.

Het thema van het evenement weerspiegelde de uitzonderlijke uitdagingen waarmee logistieke professionals in alle bedrijfssectoren momenteel worden geconfronteerd, zoals de verstoring van de toeleveringsketen na de pandemie, arbeidstekorten, emissiedoelstellingen, de energiecrisis, inflatie en de huidige geopolitieke vooruitzichten in Europa. "We worden allemaal getest - meer dan ooit tevoren," zo luidden de openingswoorden van Ernesto Domínguez, President en CEO van Toyota Material Handling Europe.

Inspelen op het nu

De eerste dag was gebaseerd op het thema "Inspelen op het nu". Het thema omvatte focussessies over digitalisering, automatisering, energie en duurzaamheid, met deskundige inzichten van een aantal partnerbedrijven. Microsoft richtte zich op digitale ecosystemen en cyberveiligheid, terwijl Bosch eenvoudige concepten presenteerde voor het volgen van zendingen. Robotica en digitale samenwerking waren belangrijke onderwerpen voor Vanderlande en Siemens. Air Products en Toyota Motor Europe zetten de vooruitzichten voor waterstof als toekomstige energiebron uiteen.

Andere onderwerpen waren trends in duurzaamheid (EcoVadis), zonne-energie (Alight), 5G-netwerken (Orange) en slimme gebouwen voor energie-efficiëntie (Proximus). De eerste dag van het Logiconomi Forum werd afgesloten met een toespraak van vooraanstaand Europees politicus en voormalig premier van België, Guy Verhofstadt.

Plannen voor de toekomst

De tweede dag van het Logiconomi Forum 2022 stond in het teken van innovatie onder het thema “Plannen voor de toekomst” en werd voornamelijk gehouden in 'Log!Ville'. Log!Ville is een permanent vergader- en tentoonstellingscentrum gewijd aan logistiek, gelegen net ten zuiden van Antwerpen.

Zo konden de deelnemers nieuwe concepten in actie zien en vooruitstrevende discussies voeren over nieuwe technologieën. Een hoogtepunt van dag twee was een 'start-up parade' met vijftien verschillende ideeën van nieuwe bedrijven, met concepten voor energieanalyse, veiligheidsbeheer en efficiëntieverbeteringen van orderpicking tot werfactiviteiten.

Logiconomi

Logiconomi is een doorlopend programma voor het ontwikkelen en delen van concepten en technologieën die een efficiënte en economische logistiek ondersteunen. Dit omvat een Logiconomi TV-kanaal dat via de website van het bedrijf kan worden verkend. Uittreksels van het Logiconomi Forum van dit jaar zullen in de komende maanden worden gedeeld.

Samenvatting van het Logiconomi Forum 2022

Wis alles