Voorzetapparatuur vraagt om aandacht

Bedrijven willen steeds meer rendement halen uit hun dagelijkse operatie. Voorzetapparatuur opent dan nieuwe deuren. Uitgerust met het juiste voorzetstuk is de heftruck immers tot meer in staat dan alleen het transporteren en heffen van pallets. Maar let op: de inzet van voorzetapparatuur vraagt ook om extra aandacht, zeker als het aankomt op het restdraagvermogen van de truck.

Voorzetapparatuur is er al bijna net zolang als de heftruck bestaat. Logisch, als je beseft dat niet elke last op een pallet staat of met de vork kan worden opgenomen en verplaatst. Elke last is anders. Maar voor vrijwel elke last is er een hulpmiddel dat aan de truck kan worden gekoppeld.

De diversiteit is enorm. Naast ‘allrounders’ als sideshift en vorkversteller zijn er talloze klemmen, voor het veilig transporteren van (papier)rollen, vaten, balen en witgoed. Ook voor het gelijktijdig handlen van meerdere pallets, bijvoorbeeld in de drankenindustrie, of voor branche specifieke inzet zijn er hulpmiddelen, zoals de tapijtdoorn.

Houd rekening met de invloed van voorzetapparatuur op het restdraagvermogen van de heftruck

Wat de inzet ook is, en welke voorzetapparatuur er ook wordt gebruikt; er is één aandachtspunt dat nooit uit het oog mag worden verloren: het restdraagvermogen van de truck. Doordat het lastzwaartepunt bij gebruik van voorzetapparatuur naar voren verschuift, neemt het nominale draagvermogen van de truck af. In de praktijk betekent dit dat een 2-tons truck voorzien van voorzetapparatuur (dat kan dus ook sideshift of vorkversteller zijn!) een last van 2 ton niet meer veilig transporteert. Laat staan heffen.

De laatste jaren is er weliswaar een trend dat voorzetapparatuur steeds lichter wordt. Dankzij die lichtere, maar minstens even sterke constructie, blijft er meer restdraagvermogen over. Maar ook bij lichtere aanbouw neemt het restdraagvermogen onder de streep nog steeds af. Houd hier rekening mee bij de keuze voor een heftruck.

Voorzetapparatuur draait om gemak én veiligheid

Voorzetapparatuur wordt om bovenstaande reden altijd geleverd met een nieuw typeplaatje, afgestemd op de aangepaste truck. Op dat typeplaatje staat het nieuwe, lagere draagvermogen vermeld. Om een veilige inzet te waarborgen, is het van belang dat dit plaatje op de truck gemonteerd is en zichtbaar én kenbaar is voor de chauffeurs. Want bij voorzetapparatuur draait het niet alléén om gemak. Ook hier mag de veiligheid nooit uit het oog verloren worden.

Meer informatie over voorzetappratuur

Ook interessant

Specialist bekijkt I_Site

I_Site Vlootmanagement

I_Site verbindt uw truckvloot, verzamelt gegevens en geeft u een overzicht van wat er gebeurt. I_Site biedt inzicht in hoe u uw bedrijfsvoering kunt optimaliseren.

Lees meer >

BT Optio orderpickers

Ons productassortiment

Bekijk ons volledige assortiment vorkheftrucks, inclusief reachtrucks en orderverzamelaars.

Lees meer >

Toyota Production system

Toyota Productie systeem

Het Toyota Productie Systeem (TPS) is een lean manufacturing systeem waarin teamleden duidelijk afgelijnde verantwoordelijkheden hebben.

Lees meer >

Veiligheid op de werkvloer

Ontdek alles over veiligheid op de werkvloer. Onder andere hoe u een veilig werkklimaat kunt creëren voor uw werknemers en ongelukken kunt voorkomen.

Lees meer >

Wis alles