Cotap professionaliseert logistiek met Toyota Material Handling

Om de aanhoudende groei op te vangen, verhuisde Cotap van tapijtstad Genemuiden naar Zwolle. Het nieuwe warehouse biedt vijf keer meer ruimte en maakt de weg vrij voor verdere professionalisering van de logistieke operatie. Het intern transportmaterieel werd geleverd door Toyota Material Handling Nederland. “Niet alleen vanwege de prijs en de kwaliteit hebben we voor Toyota gekozen. Ook de ijzersterke service was voor ons doorslaggevend”, vertelt warehousemanager Ron de Haan.

Cotap is een full-service vloerengroothandel, die zowel aan woon- en speciaalzaken als aan grote vloer en bouwmarkt ketens levert. Met meer dan 80 jaar ervaring en een snelgroeiende organisatie is een solide fundament gelegd onder de groeiambities van het familiebedrijf om de meest gevraagde én best gewaardeerde vloerenleverancier te worden. “In de afgelopen jaren zijn we fors gegroeid. De omzet steeg flink en het aantal medewerkers nam toe van ongeveer 40 naar ruim 220”, vertelt warehousemanager Ron de Haan. Als gevolg van die groei werd het magazijn in Genemuiden te krap, waardoor ook een veilige werkomgeving in gevaar kwam. “We waren genoodzaakt externe opslaglocaties te huren. Zeker vanuit logistiek oogpunt een verre van ideale situatie”, weet De Haan.

In september 2022 nam Cotap daarom een nieuw onderkomen in Zwolle in gebruik. De nieuwe locatie is vijf keer groter dan het warehouse in Genemuiden. “Ook hebben we nu veel meer dockdeuren”, weet Arjan van der Kamp, logistiek coördinator Zwolle bij Cotap. “In Genemuiden hadden we 6 deuren voor zowel inbound als outbound. Nu hebben we er 18 en kunnen we logistieke processen veel efficiënter inrichten en een verdere serviceverbetering doorvoeren.”

Bekijk hier de video op YouTube

‘Service ijzersterk’

Optimalisatieslagen zijn onder meer gemaakt bij de in- en uitslag, waarvoor Cotap op zoek moest naar een nieuwe vloot. De vloerengroothandel benaderde meerdere partijen en koos voor Toyota Material Handling Nederland, dat 3 elektrische pallettrucks, 2 stapelaars, 4 reachtrucks en 2 combitrucks leverde.

“Ik had uit het verleden al goede ervaringen met Toyota en zij konden ons ook nu de meest passende oplossing bieden”, licht De Haan toe. “De prijs-kwaliteitverhouding is goed en hun service is ijzersterk. Afspraak is bij hen ook echt afspraak. Bovendien is het contact plezierig en professioneel en wordt er proactief met ons meegedacht.”

Een goede service is voor Cotap cruciaal, blijkt als De Haan vervolgt: “We houden zelf geen onderdelen op voorraad en hebben ook geen extra trucks. Mede daarom moet eventuele stilstand tot een absoluut minimum beperkt blijven. Toyota heeft voldoende bekwame servicemonteurs in de regio en biedt ons de garantie dat, mócht er eens iets zijn, problemen binnen 24 uur zijn opgelost.” Voor een bedrijfszekere inzet sloot Cotap een full service onderhoudscontract af.

Vakbekwaamheid gewaarborgd

Voorwaarde vanuit Toyota Material Handling was wel dat de chauffeurs van Cotap een tweedaagse training volgden voor het bedienen van de combitrucks. “Een prima voorwaarde; veiligheid staat boven alles”, vindt Van der Kamp. “Dit type trucks is nieuw voor ons. De training maakt medewerkers bewust van risico’s en waarborgt een veilige en vakbekwame inzet.” Inmiddels hebben tien chauffeurs de training succesvol afgerond.

De logistiek coördinator is zeer te spreken is over de nieuwe trucks. “Je merkt aan alles dat kwaliteit bij Toyota hoog in het vaandel staat. De trucks hebben amper onderhoud nodig. Dat was al het geval bij de overbruggingstrucks die Toyota Material Handling Nederland leverde.

Het is een genot voor onze logistiek medewerkers om met dit materieel te werken. Neem de combitruck; die voldoet echt aan alle verwachtingen. De truck manoeuvreert eenvoudig in zelfs de meest krappe gangpaden, waardoor we onze pallets op de meest efficiënte wijze kunnen opslaan. Daarnaast zijn de trucks heel stabiel. Zelfs op grote hoogte swingt de mast nauwelijks. Zeker bij de zwaardere pallets is dat voor onze chauffeurs heel plezierig.”

Vol vertrouwen

Gemiddeld worden ongeveer 15 inbound vrachten gelost, indien nodig gepalletiseerde opgeslagen. Die artikelen zijn uiterlijk de volgende dag beschikbaar voor verkoop en worden dan gepickt, verzendklaar gemaakt en verzonden.

Voor een efficiënte en snelle levering zet Cotap eigen vervoer in. Met 22 auto’s worden klanten in Nederland en België beleverd. Vanuit Zwolle worden vakhandelaren voorzien van vloeren. Daarnaast levert Cotap vanuit Hasselt vloeren, wandbenodigdheden en isolatie. Maar ook in Hasselt groeit de onderneming uit zijn jasje. Daarom wordt ook die voorraad straks ondergebracht in Zwolle, waar momenteel een tweede warehouse, pal naast het huidige pand, wordt gebouwd. Die nieuwbouw hoopt de leverancier in 2025 operationeel te hebben. Met het nieuwe warehouse verdubbelt de magazijnoppervlakte in Zwolle tot ongeveer 50.000 m2. “Dat biedt weer extra synergievoordelen, waardoor we onze logistieke operatie nóg verder kunnen professionaliseren”, stelt Van der Kamp.

Voor het in aanbouw zijnde warehouse zijn inmiddels de eerste Toyota trucks besteld. Het bevestigt andermaal het vertrouwen dat zowel Van der Kamp als De Haan hebben in Toyota. “We verwachten een goede en langdurige samenwerking. Het fundament is in ieder geval gelegd”, besluit De Haan.

Wis alles