Toyota levert trucks voor nieuw distributiecentrum FrieslandCampina

Toyota Material Handling levert 17 nieuwe trucks aan Althuisius Opslag, dat de distributie van FrieslandCampina in Meppel verzorgt. Naast het kostenplaatje blijken een betrouwbare, continue inzetbaarheid en de bewezen service doorslaggevend.

FrieslandCampina gaat de op- en overslag van zuivelproducten uit de productielocaties in Beilen en Meppel concentreren. Op een perceel van 70.000 m2 in Meppel herrijst hiervoor een gloednieuw distributiecentrum. Met 31.000 m2 en een maximale afzethoogte van 12,5 meter biedt het distributiecentrum plek aan bijna 44.000 pallets. Naar verwachting is het nieuwe onderkomen in mei 2018 operationeel. De logistieke activiteiten in het nieuwe pand van de zuivelproducent worden verzorgd door Althuisius Opslag, de werkmaatschappij van logistiek dienstverlener Kooiker Groep die gespecialiseerd is in warehousing.

“Als het distributiecentrum operationeel is, worden hier dagelijks zo’n 1.700 pallets in- en uitgeslagen”, weet Sytse Meijer, warehouse manager bij Althuisius Opslag. De handling van die goederen wordt verzorgd door in totaal 17 trucks, die worden geleverd door Toyota Material Handling. “De keuze voor Toyota is in goed overleg met FrieslandCampina tot stand gekomen. We hebben het traject gezamenlijk aangevlogen”, voegt René Visser, algemeen directeur van de Kooiker Groep - waarvan Althuisius Opslag deel uitmaakt - toe. 

Zeer overtuigend
Op basis van de beschikbare ruimte en de benodigde opslagcapaciteit kozen Kooiker Groep en FrieslandCampina voor een smallegangenmagazijn. De in- en uitslag in die smalle gangen wordt verzorgd door zes combitrucks, type VCE150A. “We hebben meerdere leveranciers benaderd en vooral gekeken naar continuïteit en betrouwbaarheid”, laat Visser weten. “Als straks het dc operationeel is moeten we er van op aan kunnen dat de trucks de output op basis van de 24-uurs productie probleemloos aankunnen. Toyota kwam voor ons zeer overtuigend uit de bus.”

De ervaringen die Althuisius Opslag met het merk en de leverancier heeft, versterkten het positieve gevoel. “Bij Althuisius Opslag in Leeuwarden werken we al langer naar volle tevredenheid met Toyota materieel. Het zijn degelijke trucks, die eigenlijk altijd inzetbaar zijn. En als er een keer iets is, wordt dat snel en adequaat verholpen dankzij een goed serviceapparaat”, aldus Meijer.

Inzet inzichtelijk
Naast de zes combitrucks levert Toyota vier driewiel elektrische vorkheftrucks, type 8FBE16T, en zeven LPE200 elektropallettrucks. Alle trucks zijn voorzien van I_Site; het vlootmanagement systeem van Toyota. I_Site verzamelt onder andere relevante truckdata, analyseert het truckgebruik, bewaakt de batterijstatus, voorkomt ongeautoriseerd gebruik van de trucks, en maakt zo de inzet van de vloot letterlijk en figuurlijk inzichtelijk.
Visser: “Hoewel wij geen eerdere ervaringen met vlootbeheersystemen zijn we er van overtuigd dat we met dit systeem precies weten hoe de trucks worden ingezet en – nog belangrijker – waar we processen nog verder kunnen optimaliseren.” Daarnaast kan aansturing van de combitrucks door het warehouse management systeem (WMS) Althuisius Opslag ondersteunen bij het maken van extra optimalisatieslagen.

Duurzaamheid
Naast continuïteit en inzichtelijkheid speelt duurzaamheid een belangrijke rol voor alle betrokkenen. Alleen al door de op- en overslagactiviteiten in Meppel te concentreren, realiseert FrieslandCampina – naast een jaarlijkse efficiencybesparing – een forse reductie van het aantal transportkilometers. De besparing bedraagt 1,5 miljoen kilometers; wat neerkomt op een reductie van de CO2-uitstoot van 648.000 kg. Verder wordt er op een duurzame wijze gebouwd, worden duurzame materialen gebruikt en maakt het nieuwe distributiecentrum gebruik van onder meer zonne-energie.
Ook de door Althuisius Opslag aangeschafte nieuwe intern transportvloot draagt bij aan een verbeterde duurzaamheid. Zo zijn de elektropallettrucks bijvoorbeeld voorzien van onderhoudsarme lithium-ion accu’s. “Geen lood-zuur, geen kans op lekkend accuzuur, geen extra, kostbare laadruimte en dus een nog hogere opslagdichtheid. Bovendien kan dit type accu tussentijds worden opgeladen, waardoor een hoge inzetbaarheid gewaarborgd blijft”, vat Meijer enkele voordelen samen. Het mes snijdt zo dus aan meerdere kanten.

Logo Althuisius Opslag

Wis alles