Virol verhoogt de veiligheid met Toyota

Met de ingebruikname van diverse nieuwe Toyota-trucks neemt Virol afscheid van verbranders en kiest de recyclespecialist definitief voor emissievrij elektrisch aangedreven intern transport. De nieuwe trucks zijn stuk voor stuk afgestemd op de harde inzet in de recyclebranche. Veiligheid kreeg hierbij de hoogste prioriteit.

Virol, een Gronings familiebedrijf met een internationaal netwerk, is gespecialiseerd in de inzameling, verwerking en bewerking van afval, grondstoffen en materialen. “Dan moet je denken aan oud-papier, kunststoffen en metalen. Maar ook aan beveiligde archiefopslag, archiefvernietiging en productvernietiging” licht algemeen directeur Eric Schoonderbeek toe. “Wij bieden voor vrijwel alle afvalstromen een passende oplossing.”

Veiligheid heeft bij Virol de hoogste prioriteit. Betrouwbaar, optimaal op de processen afgestemd intern transport is daarbij essentieel. Hiervoor vertrouwt Virol op de kwaliteit en kennis van Toyota Material Handling. De prefered supplier leverde diverse trucks, die stuk voor stuk op de inzet in de recyclebranche zijn afgestemd.

Stap voor stap

De samenwerking met Toyota Material Handling Nederland startte begin 2019; met de aanvraag voor meerdere elektrische pallettrucks. “Tijdens de besprekingen met de klant bleek al gauw dat er meer uitdagingen waren”, vertelt Erwin Degelink, accountmanager bij Toyota Material Handling Nederland.

Een deel van de intern transportvloot was nog voorzien van verbrandingsmotoren. Ook liepen diverse andere contracten af. “In gezamenlijk overleg hebben we daarom verschillende vervangingsprojecten opgezet”, vervolgt Degelink. “Die projecten hebben we stap voor stap doorlopen. Rekening houdend met de wensen en eisen van het gehele Virol-team; van directie tot chauffeur.”

Maatwerk voor maximale veiligheid

De gedegen aanpak resulteerde in verschillende maatwerkoplossingen, die een veilige inzet mogelijk maken. Standaard voldoen de Toyota trucks al aan de hoogste veiligheidsniveaus. Zo zijn de heftrucks bijvoorbeeld uitgevoerd met het System of Active Stability, kortweg SAS. SAS controleert de werkzaamheden en grijpt in als de stabiliteitsgrens wordt bereikt; bijvoorbeeld bij het nemen van een bocht met te hoge snelheid. Ook biedt het systeem stuursynchronisatie en automatische verticaal stelling van de mast. Dat laatste is ideaal bij het werken met de balenklem. Zeker op grotere hoogtes. Doordat de brede en zware last altijd horizontaal is, blijft een veilige en stabiele inzet gewaarborgd en neemt het comfort voor de chauffeurs toe.

Zien en gezien worden

De heftrucks bij Virol zijn daarnaast uitgevoerd met de nieuwe Toyota Floating Cabin; voor een optimaal rijcomfort. Het vele glas in de cabine biedt de chauffeur een optimaal zicht op last en werkomgeving. Voor maximale veiligheid zijn de trucks voorzien van Bluespot veiligheidslampen en een rode LED-lichtbalk aan de zijkant van de trucks. Beide lampen werpen een duidelijk zichtbare lichtvlek op de vloer en attenderen andere chauffeurs en voetgangers op de naderende truck, zodat de veiligheid niet in gevaar komt. Drie camera’s, aan de voor- en achterzijde van de truck en op de mast, bieden de chauffeur een uitstekend zicht rondom de truck en op de op te nemen last. Ook op vrachtwagenhoogte. “Alles op één glashelder beeldscherm in de cabine. De camera schakelt hierbij automatisch om naar de rijrichting van de truck”, vult Degelink aan.

Speciale aandacht energiepakket

Naast de diverse veiligheidsopties is er veel aandacht besteed aan het energiepakket. “De zware voorzetapparatuur vraagt veel van de accu van de truck. Door te kiezen voor een Tensor accu met zuurcirculatie is de inzetbaarheid ook op de lange termijn gewaarborgd”, legt Degelink uit. De accu is voorzien van insteeksloffen aan de bovenzijde, zodat deze onder de zwevende cabine past en eenvoudig en snel zijdelings wisselen mogelijk is zonder dat dit ten koste gaat van de batterijcapaciteit.
Alle trucks, inclusief de accu’s, vallen onder een full rental overeenkomst, waarbij Virol een vast maandbedrag betaalt, volledig wordt ontzorgd en nooit meer voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Ook interessant

BT Optio orderpickers

Ons productassortiment

Bekijk ons volledige assortiment vorkheftrucks, inclusief reachtrucks en orderverzamelaars.

Lees meer >

Close up on SAS logo on truck

System of Active Stability

Toyota SAS, System of Active Stability is een unieke functie die stilstand tot een minimum beperkt en de productiviteit maximaliseert.

Lees meer >

Ontdek ons kennisplatform

Voor al uw vragen rondom material handling kunt u terecht op ons kennisplatform. Ontdek handige informatie over efficiënt werken, een veilig werkklimaat en de laatste trends & ontwikkelingen.

Lees meer >

Download het whitepaper Veiligheid op de werkvloer

Ontdek praktische tips over hoe u veranderingen door kunt voeren om de veiligheid in uw magazijn te verbeteren.

Download hier >

Wis alles