Het ‘H2Milkrun’ waterstof project is een lokaal initiatief vanuit het bedrijfsleven in samenwerking met lokale gemeente en provincie. De partijen hebben de handen ineengeslagen om het gebruik van waterstof als duurzame brandstof voor intern en extern transport van de grond te krijgen binnen deze regio.
De ‘H2Milkrun’ bezorgservice lost het probleem op voor gebruikers van waterstofvoertuigen die niet direct wil investeren in een eigen infrastructuur. Met heftrucks en graafmachines rij je niet naar de lokale pomp om te tanken.
Het consortium bestaat uit zeven partners: Mobihy Gendringen, HyMove (Apeldoorn), Veth Automotive (Duiven), Rijngas (Dinxperlo), Toyota Material Handling Nederland (Ede), WUR (Wageningen) en GINAF Trucks Nederland (Veenendaal).
Het 'H2MilkRun’ project ontvangt subsidie voor de ontwikkeling van twee vrachtauto’s op waterstof. De voertuigen worden ingericht als mobiel waterstoftankstation en gaan waterstof bezorgen bij bedrijven waar intern transport op waterstof rijdt. Vanuit de vrachtauto’s kunnen heftrucks, stapelaars en sleepwagens op waterstof binnen enkele minuten volgetankt worden.
De provincie Gelderland en het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) keren gezamenlijk 719.712 euro aan subsidie uit aan een aantal bedrijven die meewerken aan de ontwikkeling van het waterstoftanksysteem. Met de mobiele pomp kan het gebruik van waterstof voor bedrijfsvoertuigen op eigen terrein worden opgestart.
Een van de grootste drempels om waterstof als brandstof te gebruiken is het ontbreken van een waterstofinfrastructuur. H2Milkrun is een project dat met een mobiele waterstof tankservice de drempel voor bedrijven wil verlagen.
Bedrijven kunnen zo uittesten of waterstof geschikt is voor hun operatie, en zich abonneren op de tankservice. Bedrijven die gebruik maken van heftrucks, agrarische machines of schoonmaakwagens op aardgas of accu’s kunnen nu in de praktijk zelf uitproberen hoe waterstof werkt.
Steeds vaker horen we dat waterstof dé brandstof voor een duurzame toekomst is. In ons kennisplatform leggen we u graag uit waarom waterstofcellen kunnen helpen bij het oplossen van het energievraagstuk en waarom steeds meer bedrijven kiezen voor deze brandstof in hun logistieke proces.
Rijden op waterstof kent veel voordelen: het is schoon, veilig, gemakkelijk en kan financieel voordelig zijn. Toch zijn er ook nog veel vooroordelen over deze technologie.
Ontdek alles over waterstof in onze blogs op het kennisplatform leanlogistics.nu.
Bij het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving van de Wageningen University & Research (WUR) in Lelystad is de Toyota Traigo waterstofheftruck met een brandstofcel van Plug Power in gebruik genomen. De levering is tot stand gekomen via een samenwerking tussen Toyota Material Handling en GroeNoord, officiële Toyota dealer in het noorden en oosten van Nederland. De WUR kiest hiermee voor een duurzame toekomst waarin waterstof een belangrijke rol vervult.
De video is een initiatief van David Meijvogel en Oane de Hoop van de WUR.