‘Reaching our climate targets will require bold decisions
and focussed investments.’
Lars Hägerborg
Senior Vice President & Chief Financial Officer
De EU Green Deal maakt bedrijven verantwoordelijk voor de CO2-uitstoot in hun hele waardeketen. Aangezien emissiereductie een lange aanlooptijd heeft, moeten we nu handelen om ervoor te zorgen dat we de verwachtingen van onze stakeholders kunnen voorblijven. Uiterlijk in 2050 streeft Toyota Material Handling Europe naar zero-emissie in de hele waardeketen. Als onderdeel van TICO met zijn focus op vijfjarige actieplannen, richten wij ons al meer dan 30 jaar op steeds energie-efficiëntere technologieën, elektrificatie, gewichtsreductie, reductie van energieverlies, waterstof- en brandstofceltechnologieën.
Lees meer in het duurzaamheidsrapport >>
1. Energieverbruik monitoren
2. Energieverspilling voorkomen
3. Innoveren door energie-efficiëntie
4. Innoveren door koolstofarme oplossingen
De upstream scope 3-emissies die door onze leveranciers worden gegenereerd, maken ongeveer 10% tot 15% van onze totale CO2-voetafdruk uit. EcoVadis heeft al een supply chain carbon tool gelanceerd, die we samen met onze duurzaamheidsbeoordelingen zullen uitrollen naar onze leveranciers. Op die manier kunnen we het prestatieniveau van onze leveranciers bepalen op het vlak van milieu, mensen, bedrijfsethiek en toeleveringsketen. We hebben ook specifieke eisen opgenomen in onze gedragscode voor onze leveranciers om hen aan te moedigen zich te gaan richten op het verminderen van hun uitstoot.
Bekijk meer in het duurzaamheidsrapport >>
Toyota Material Handling Europe streeft ernaar dat de eigen activiteiten in 2030 emissievrij zijn. In het afgelopen boekjaar was 33% van het totale energieverbruik afkomstig uit hernieuwbare bronnen. In 2021 is de overstap naar 100% hernieuwbare elektriciteit voltooid, omdat wij ons inzetten voor vroegtijdige actie. De Zweedse fabriek in Mjölby is een van de eerste fabrieken in Europa die net-zero productie heeft bereikt, waardoor jaarlijks 3.000 ton CO2-uitstoot wordt gereduceerd in vergelijking met 2015. Acht lokale vestigingen zijn ISO 50001-gecertificeerd, waardoor aanzienlijk wordt bespaard op energie en CO2-uitstoot.
Al onze Europese fabrieken en verschillende vestigingen zijn gecertificeerd volgens de ISO 14001-norm. De Zweedse fabriek is erin geslaagd het afvalwater met 90% te verminderen.
Wij maken Substances of Very High Concern bekend aan EU ECHA via hun SCIP-database. De REACH-verklaring is beschikbaar op de website.
De EU Green Deal zal klanten ertoe aanzetten de meest duurzame producten te kiezen. Het bieden van ongekende transparantie over onze producten stimuleert ons om onze klanten op nieuwe manieren toegevoegde waarde te bieden.
Circulaire economie is een uitgelezen kans om de reis voort te zetten op het gebied van herfabricage van trucks, die Toyota is begonnen in de Used Truck faciliteit in Zweden. Dit is in samenwerking met de Universiteit van Linköping. Door onze producten zo te ontwerpen dat ze kunnen worden opgewaardeerd en door hun levensduur te verlengen, zal dit een positieve duurzame impact hebben.
Met de Europese Second Life-strategie streven we ernaar het aantal versleten trucks terug te brengen tot minder dan 20%. Sinds boekjaar 2013 hebben we binnen Europa bijna 48% meer gebruikte trucks kunnen verkopen, terwijl het aantal afgedankte eenheden met 3 procentpunten is gedaald.