Nieuwe PGS richtlijnen voor het opslaan van lithium-ion

Er zijn twee nieuwe PGS-richtlijnen (publicatiereeks gevaarlijke stoffen) uitgerold die te maken hebben met lithium houdende energiedragers. Namelijk de PGS 37-1 Lithium houdende energiedragers: Energie Opslag Systemen – EOS en de PGS 37-2 Lithium houdende energiedragers: Opslag. Hierin worden de risico’s rondom brandveiligheid bij lithium-ion batterijen en de maatregelen hiervoor beschreven.

PGS37-1: Energie Opslag Systemen (EOS)
In deze PGS staan voorschriften en aanbevelingen over een veilige omgang met Energie Opslag Systemen die op een locatie in werking zijn.
Denk hierbij aan buurtbatterijen of Power Banks. Typische toepassing van dit EOS in onze branche is als energievoorziening, (snelladen) voor vorkheftrucks, om te voorkomen dat het elektriciteitsnet onevenredig wordt belast (peak shaving).

PGS37-2: Opslag van Lithium-ion batterijen
PGS 37-2 omvat de (tijdelijke) opslag van lithium-ion batterijen. De focus ligt hierbij op opslag van batterijen die niet in gebruik zijn of die wachten op gebruik, reparatie of recycling.
Denk aan een opslagruimte waar nieuwe, gebruikte of gereviseerde lithium batterijen (los of in een truck) worden bewaard of een showroom waar verschillende trucks met lithium batterijen worden tentoongesteld.

Als de batterijen actief worden gebruikt in apparaten of voertuigen en niet worden bewaard of gehouden met het doel van opslag, dan valt dit meestal niet onder de definitie van opslag zoals beschreven in de PGS-37-2, maar wordt dit gezien als werkvoorraad.
Seizoensopslag valt bijvoorbeeld wel onder de PGS 37-2. Als een truck met een lithium-ion batterij echter twee weken stilstaat vanwege ziekte van een werknemer (een onvoorspelbare afwijking van de normale operatie), wordt dit niet als opslag beschouwd.

Kortom, de PGS 37-2 is niet van toepassing op de normale inzet van lithium-ion trucks. Het is belangrijk om deze nuances te begrijpen en de richtlijnen correct toe te passen voor een veilige en efficiënte omgang met lithium houdende energiedragers.

Download hier het schema waarin duidelijk wordt onder welke richtlijnen de energiedrager valt. 

Voor meer informatie over de PGS richtlijnen, bekijk de website.

 

Wis alles