Waterstof truck geleverd bij WUR

Wageningen University & Research neemt eerste Toyota waterstofheftruck in gebruik

Bij het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving van de Wageningen University & Research (WUR) in Lelystad is de Toyota Traigo waterstofheftruck met een brandstofcel van Plug Power in gebruik genomen. De levering is tot stand gekomen via een samenwerking tussen Toyota Material Handling en GroeNoord, officiële Toyota dealer in het noorden en oosten van Nederland. De WUR kiest hiermee voor een duurzame toekomst waarin waterstof een belangrijke rol vervult.

De WUR heeft de ambitie uitgesproken om waterstof als brandstof voor al hun machines in te gaan zetten. De WUR is samen met GroeNoord hierover in gesprek gegaan en wegens de goede jarenlange relatie zijn ze vol vertrouwen met dit project gestart. Gezamenlijk met Toyota Material Handling is naar een passende toepassing gezocht en dat heeft geresulteerd in de eerste waterstofheftruck. De inmiddels geleverde heftruck is een eerste stap in deze groene energietransitie. Om de heftruck te voorzien van waterstof is op de locatie van de WUR een tankinstallatie van Rijngas geplaatst.

Voordelen
Een waterstofheftruck levert op veel gebieden voordelen op. Er is namelijk geen batterijwissel nodig zoals vaak gebruikelijk is bij loodzuurbatterijen en dat is niet geheel zonder risico. Het tanken van waterstof duurt slechts enkele minuten en dat levert direct veel tijdswinst op. Ook op het gebied van duurzaamheid scoort waterstof goed, zo is de levensduur van een brandstofcel ongeveer 10 jaar en heeft een waterstofheftruck geen CO2 uitstoot.  

Overstap
Het aantal voertuigen dat op waterstof rijdt, is de laatste jaren groeiende. Ongeveer 90% van het Toyota programma van elektrische trucks is leverbaar in een waterstof uitvoering. Wereldwijd maken toonaangevende bedrijven gebruik van de waterstof trucks van Toyota. Er zijn in Nederland verschillende oplossingen voor een waterstof infrastructuur op eigen locatie beschikbaar zoals de WUR laat zien. Een overstap naar op waterstof rijdende hef- en magazijntrucks behoort nu dus al tot de mogelijkheden.

Bekijk onze waterstof oplossingen
Toyota waterstof heftruck WUR

Bovenste foto in de header:

Vlnr Guus van Daele en Jos Rademakers van GroeNoord overhandigen de sleutel van de truck aan Chris de Visser (business unit manager bij WUR).  

Foto op pagina rechtsboven:

Toyota waterstof heftruck bij het vulstation van Rijngas. De Toyota Traigo is voorzien van een brandstofcel van Plug Power.

Foto op pagina rechts:

De heftruck wordt ingezet voor verschillende activiteiten. Hier is de inzet voor het verplaatsen van aardappelkisten.  

 

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van waterstof? Neem dan per mail contact op met Willem Stehouwer, expert energy operations bij Toyota Material Handling. 

Wis alles