Keuzehulp vorkafmetingen

Standaard pallet

Een pallet wordt gebruikt voor het verplaatsen van goederen en zorgt ervoor dat het transport zo kosten-efficiënt, veilig en ergonomisch mogelijk verloopt. Het gebruik van pallets, zoals we het vandaag de dag kennen, ontstond tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Pallets worden doorgaans vervaardigd uit hout, kunststof of metaal. De materiaalkeuze hangt af van de lading en de omgeving waarin de pallets worden gebruikt. 

 

Wat zijn standaard pallet afmetingen? 

Er bestaat eigenlijk geen internationale standaard qua afmetingen voor pallets. De afmetingen variëren van land tot land. Hoe dan ook liggen de afmetingen binnen de landsgrenzen wel vast. Om deze te kennen, kan u best contact opnemen met de locale vestiging van uw bedrijf. 

Niet alle heftrucks kunnen alle soorten van pallets behandelen. Controleer daarom de palletafmetingen en de omvang van de lading (inclusief overhang) alvorens te bepalen welke vorken u nodig hebt. 

Het gewicht en de inhoud van de lading hebben een invloed op het zwaartepunt van de last en op de restcapaciteit van de truck. 

De afmetingen van houten pallets, kunnen verschillen van land tot land. De norm binnen Europa is echter 1200 x 800 mm. 

Europallet

Wat u moet weten over Europallets

 • De Europallets worden bevestigd met minimaal 78 nagels die volgens een bepaald patroon worden gemonteerd. 
 • De uiteindelijke pallets wegen tussen de 20 en 25 kg
 • Enkel droog hout kan worden gebruikt, zodat de pallets niet kunnen schimmelen. 
 • Op de linkerzijde staat het EPAL logo
 • Op de middenste plank van de pallet staat het logo van de producent en de handtekening van de controlerende instanties
 • Op de rechterzijde staat het EUR logo 

Europallet

Ook open pallet, 4-wegspallet of blokpallet genoemd

Palletafmeting 800 x 1.200mm
Pallethoogte 144mm
Hoogte vorkingangen 100mm alle zijden
Palletgewicht ca. 27 kg.
   
Mogelijke vorkafmetingen:  
Vorklengte 1.000mm, 1.070mm, 1.150mm
Breedte over de vorken 520mm
Vorkwielen Zowel enkel als dubbel mogelijk. Met name afhankelijk van vloeromstandigheden. Bij regelmatige handling over korte zijde is enkel vorkwiel makkelijker te positioneren.

CHEP pallet

Ook 4-wegspallet, blokpallet, bodemplankpallet of GKN pallet genoemd

Palletafmeting 1.000mm x 1.200mm
Pallethoogte 162mm
Hoogte vorkingangen 120mm korte zijde, 95mm lange zijde
Palletgewicht ca. 31 kg.
   
Mogelijke vorkafmetingen:  
Vorklengte 1.000mm, 1.070mm, 1.150mm
Breedte over de vorken 520mm, 685mm beiden mogelijk. 685mm geeft meeste ondersteuning maar is minder praktisch wanneer ook Europallets moeten worden verplaatst.
Vorkwielen Bij handling via korte zijde voor vorklengte 1.000mm en 1.070mm zowel enkel als dubbel mogelijk. Bij 1.150mm heeft een enkel wiel de voorkeur in verband met positionering tussen de latten.

POOL-Pallet

 

Palletafmeting 1.000 x 1.200mm
Pallethoogte 133mm
Hoogte vorkingangen 95mm alleen lange zijde
Palletgewicht ca. 31 kg.
   
Mogelijke vorkafmetingen:  
Vorklengte 910mm, 1.000mm
Breedte over de vorken 685mm
Vorkwielen Bij vorklengte 910mm zowel enkel als dubbel wiel goed te hanteren. Dubbel vorkwiel is makkelijker bij gebruik op ongelijke vloeren. Bij vorklengte 1.000mm heeft enkel wiel in het algemeen de voorkeur in verband met positionering tussen de latten.

 

Stringer pallet

Stringer pallet

Ook 4-wegspallet, blok- en bodemplankpallet, bodemplankpallet, Grocery pallet, GMA pallet (USA) of CPC pallet (CDA) genoemd

Blokconstructie met laterale drager (met vorkuitsparingen). Er zijn 2 ingangen in lengterichting en 2 ingangen dwars op de bodemplanken, waardoor de pallet aan 4 zijden kan worden benaderd. Handpallettrucks en elektrische pallettrucks en stapelaars met hefarmen kunnen worden gebruikt voor horizontaal transport.

Voor benadering aan de dragerzijde zijn lage vorktypes vereist zoals handpallettrucks (lage vorkhoogte), reachtrucks, stapelaars of vorkheftrucks. De gevormde bodemplanken maken het makkelijker om de vorken in de pallet te brengen.

Dit type pallet is gebruikelijk in Noord-Amerika, Afrika en Azië. 

Bearer pallet

Bearer pallet

Ook 2-wegspallet, blok- en dragerpallet of bodemplankpallet genoemd

Dit is een blokconstructie met dragers aan de zijkanten en in het midden. Dit pallettype kan slechts langs 2 zijden worden benaderd.

Geschikt voor vrijwel alle types van industriële trucks, maar niet voor stapelaars met steunpoten en hefvorken. De gevormde bodemplanken maken het makkelijker om de vorken in de pallet te brengen.

Dit type pallet is gebruikelijk in Afrika en Azië.

Gebruik op de vrachtwagen

 • Omstandigheden: vast op de vrachtwagen met of zonder laadklep voor distributiewerk. Voornamelijk standaard pallets (euro en chep) lasten tot 500kg.
 • Advies: LHM230Q: Snelheffende handpallettruck met vorklengte 1.000 of 1.150 afhankelijk van afmeting vrachtwagen en voorkeur chauffeur. Powerthane stuurwielen voor voldoende grip en enkele vorkwielen voor de minste draaiweerstand.
  • Optie 1: Bij zwaardere lasten BT PRO LIFTER systeem, tot 75% minder kracht bij het op gang brengen van de last.
  • Optie 2: Losse parkeersteun voor het veilig vastzetten van de handpallettruck bij lege vrachtwagen, daardoor minder schade aan handpalettruck en vrachtwagen.

Gebruik in de AGF sector

 • Omstandigheden: gebruik in de loods, op de vrachtwagen en op de markt voor werk met blauw pool pallets. Lasten tot 1.000 kg.
 • Advies: LHM230Q: Snelheffende handpallettruck met vorklengte 910 mm en breedte over de vorken 685 mm. Vorkwielen in dubbele uitvoering in verband met wisselende vloeromstandigheden. Indien voorkeur voor enkel vorkwiel ook vorklengte 1.000 mm mogelijk.
  • Optie 1: Bij zwaardere lasten BT PRO LIFTER systeem, tot 75% minder kracht bij het op gang brengen van de last.
12 reden om BT Lifter te kopen

12 redenen voor BT Lifter

Ontdek hier hoe u de productiviteit verhoogd en kosten verlaagd op de lange termijn met onze BT Lifter handpallettruck.

Ontdek alle voordelen

Waarom Toyota?

Wij zijn erg trots dat we de nummer 1 zijn in de productie van hoogwaardige trucks voor intern transporttoepassingen. Ontdek meer redenen om te kiezen voor Toyota Material Handling.  

Lees meer

Bt Lifter serie

Bestand tegen tand des tijds

De BT Lifter pompwagens van Toyota Material Handling bieden een kosten-efficiënte en betrouwbare oplossing voor het hanteren van de meest uiteenlopende goederen. 

Ontdek de BT Lifter serie

BT Levio serie

Elektrische pallettrucks

Onze BT Levio elektrische meeloop pallettrucks en pallettrucks met (opklapbaar) platform, zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen met variërende capaciteiten. 

Ontdek de BT Levio serie

Wis alles