De heftruckmast bepaalt meer dan alleen de hefhoogte

De mast bepaalt de maximale hefhoogte van een heftruck. Tevens is de mast is van invloed op de veiligheid op de werkvloer. Het zicht op last en werkomgeving wordt immers óók voor een belangrijk deel bepaald door de gekozen mast.

Er zijn verschillende typen masten, waarbij het aantal mastdelen bepalend is voor onder andere de hefhoogte. We onderscheiden enkelvoudige, tweevoudige en drievoudige masten. De drievoudige of triplex mast is opgebouwd uit drie mastdelen en bereikt de grootste hoogtes.

De mastdelen vallen meestal mooi in elkaar, zodat het zicht door de mast minimaal wordt beïnvloed. Ook bij een tweedelige mast vallen de mastdelen uiteraard netjes in elkaar en is doorgaans het zichtvenster groter dan bij een driedelige mast.

Houd rekening met de vrije heffing en de doorrijhoogte

Naast de hefhoogte bepaalt het type mast ook de doorrijhoogte van de truck. In het algemeen geldt: hoe meer mastdelen, hoe kleiner de bouwhoogte. Daarbij kan de mast zijn uitgevoerd met één, of twee vrije hefcilinder(s). Dankzij deze cilinders kan een last tot een beperkte hoogte (de vrije heffing) worden geheven zonder dat de totale hoogte van de truck toeneemt.

De keuze voor een dubbele of juist enkele cilinder voor de vrije heffing hangt af van het soort werk. Wie veel pallets opneemt, kiest vaak voor één cilinder in het midden, omdat het zicht op de vorkpunten dan beter is. Wie lange afstanden rijdt, heeft baat bij optimaal zicht op de rijweg. In dat geval ligt de keuze voor dubbele cilinders voor de hand.

Dode hoek

Om de chauffeur een zo optimaal mogelijk zicht te bieden, ontwerpen fabrikanten de mast zo slank mogelijk. Uiteraard zonder concessies te doen aan stabiliteit en sterkte. Maar hoe slank de mastprofielen ook zijn, een dode hoek blijft altijd aanwezig; als gevolg van onder andere het vorkenbord.

Die dode hoek is meestal het kleinst op een truck met een slank vorkenbord dat zoveel mogelijk doorzicht biedt. Vaak vergroot een sideshift de dode hoek, maar daar staat tegenover dat zo’n sideshift meer gemak biedt bij het nauwkeurig positioneren van de last.

Meer informatie over masten

Ook interessant

Specialist bekijkt I_Site

I_Site Vlootmanagement

I_Site verbindt uw truckvloot, verzamelt gegevens en geeft u een overzicht van wat er gebeurt. I_Site biedt inzicht in hoe u uw bedrijfsvoering kunt optimaliseren.

Lees meer >

BT Optio orderpickers

Ons productassortiment

Bekijk ons volledige assortiment vorkheftrucks, inclusief reachtrucks en orderverzamelaars.

Lees meer >

Toyota Production system

Toyota Productie systeem

Het Toyota Productie Systeem (TPS) is een lean manufacturing systeem waarin teamleden duidelijk afgelijnde verantwoordelijkheden hebben.

Lees meer >

Veiligheid op de werkvloer

Ontdek alles over veiligheid op de werkvloer. Onder andere hoe u een veilig werkklimaat kunt creëren voor uw werknemers en ongelukken kunt voorkomen.

Lees meer >

Wis alles