Kiest u voor het kopen of huren van een hef- of magazijntruck?

Wie een hef- of magazijntruck nodig heeft, heeft de keuze: kopen of huren? Het lijkt soms eenvoudig, maar de keuze heeft vaak meer impact dan gedacht. Bijvoorbeeld op de toekomstige waarde van de truck en de totale bedrijfskosten tijdens de levensduur. Maak daarom een weloverwogen keuze.

De tijd dat bedrijfsmiddelen uitsluitend in eigendom waren van de gebruiker, lijkt een eeuwigheid geleden. Natuurlijk zijn er nog steeds bedrijven die er bewust voor kiezen om de benodigde kapitaalgoederen te kopen. Bij intern transportmaterieel is dat niet anders. Koop heeft uiteraard zijn voordelen.

De truck is immers eigendom van de koper, die hem op elk gewenst moment ook weer van de hand kan doen. Voor de aanschaf is echter cash nodig. En dat geld kan slechts één keer worden uitgegeven. Bovendien bestaat het risico dat de verkoopwaarde van de gebruikte truck tegenvalt.

Het is er mede de oorzaak van dat bedrijven, groot en klein, kiezen voor een andere, meer flexibele financieringsvorm, zoals huur of lease. Maar betekent meer flexibiliteit in dit kader ook altijd de beste keuze?

Die ‘beste keuze’ is afhankelijk van meerdere factoren. Een gedegen beslissing vraagt dan ook om een zorgvuldige financiële analyse en goed advies. Elke optie heeft immers zijn voor- en nadelen:

Kiest u voor het kopen van een heftruck?

Een truck kopen is een goede manier om beschikbaar kapitaal te besteden. Bovendien kan er wellicht gebruik worden gemaakt van bijvoorbeeld milieu- of investeringsaftrekregelingen. 

Als er echter kapitaal nodig is voor andere investeringen, of als de kosten grotendeels ten laste van de winst- en verliesrekening moeten komen, verdienen huren of leasen de voorkeur.

Wanneer korte termijn verhuur aan te raden is

Korte termijn huur ligt voor de hand als een truck slechts gedurende korte periodes nodig is, bijvoorbeeld bij tijdelijke drukte, het opvangen van seizoenpieken, of als vervanging van stilstaande trucks.

De optie is bovendien geschikt om een bepaald merk of type truck uit te proberen, of om meer inzicht te krijgen in de service van een leverancier of dealer. Korte termijn huur is mogelijk vanaf slechts één dag tot enkele maanden. De kosten voor de huur en het onderhoud kunnen direct ten laste van de winst- en verliesrekening worden gebracht. Er zijn dus geen consequenties voor de balans.

Past lange termijn verhuur meer bij uw organisatie?

Lange termijn huur, of leasing, is in de regel mogelijk voor een periode tot maximaal 7 jaar. Bij deze optie wordt betaald voor het gebruik van de truck, niet voor het bezit ervan. Er is weinig papieren rompslomp en betalingen zijn eenvoudig te budgetteren. Een van de belangrijkste voordelen is dat banktegoeden niet worden aangesproken en er geen bankkrediet opgenomen hoeft te worden.

Het aanwezige kapitaal blijft beschikbaar voor investeringen in bijvoorbeeld kernactiviteiten. Daarnaast worden meestal prijsafspraken gemaakt op basis van vaste tarieven. Dat biedt enerzijds bescherming tegen inflatie en anderzijds zekerheid. Als gebruiker weet je immers waar je aan toe bent.

Belastingtechnisch kan lange termijn huur eveneens een gunstige optie zijn. Afhankelijk van de constructie mogen maandelijkse betalingen namelijk als bedrijfskosten worden beschouwd en zijn deze soms volledig aftrekbaar.

Neem contact op voor meer informatie

Ook interessant

Specialist bekijkt I_Site

I_Site Vlootmanagement

I_Site verbindt uw truckvloot, verzamelt gegevens en geeft u een overzicht van wat er gebeurt. I_Site biedt inzicht in hoe u uw bedrijfsvoering kunt optimaliseren.

Lees meer >

BT Optio orderpickers

Ons productassortiment

Bekijk ons volledige assortiment vorkheftrucks, inclusief reachtrucks en orderverzamelaars.

Lees meer >

Heftruck huren

Huur een heftruck

Wist u dat u onze magazijn- en heftrucks ook kunt huren? Ontdek onze mogelijkheden en ontdek welke situatie het beste bij uw organisatie past.

Lees meer >

Veiligheid op de werkvloer

Ontdek alles over veiligheid op de werkvloer. Onder andere hoe u een veilig werkklimaat kunt creëren voor uw werknemers en ongelukken kunt voorkomen.

Lees meer >

Wis alles