Bakker Transport & Warehousing stapt over op lithium-ion trucks

In 2018 startte Bakker Transport & Warehousing met de aanschaf van pallet- en reachtrucks met lithium-ion batterijen. De keuze om lithium-ion te verkiezen boven loodzuur batterijen kwam voort uit duurzaamheid en efficiency. Inmiddels werkt Bakker Transport & Warehousing ruim twee jaar met lithium-ion batterijen. Genoeg reden om langs te gaan in Heerenveen om naar hun ervaringen te vragen.

Bakker Transport & Warehousing is een vol continu bedrijf, waardoor lithium-ion batterijen voor hen veel voordelen opleverde vertelt Anne Bakker, eigenaar en oprichter van Bakker Transport & Warehousing. De loodzuur batterijen hielden er aan op drukke dagen aan het eind op en hebben een lange oplaadtijd van 8 tot 12 uur.

Het laden van lithium-ion batterijen gaat veel sneller. Het volledig opladen duurt ongeveer 1,5 uur. Vanwege het tussentijds laden tijdens de koffiepauze bijvoorbeeld is een volledige laadbeurt vaak niet eens nodig. Hierdoor kunnen de trucks met li-Ion de klok rond ingezet worden. Bijkomend voordeel is dat er overdag geladen kan worden als de opbrengst van de zonnepanelen het hoogste is.

Onderhoud hebben de batterijen amper nodig en hoeft er geen demi-water bijgevuld te worden. Omdat er geen gas vrijkomt bij het laden, is er geen aparte laadruimte nodig. Lithium-ion batterijen zijn energiezuiniger dan loodzuur batterijen, terwijl ze tot vijf keer langer meegaan.

Houd rekening met de stroomaansluiting

Ondanks de vele voordelen, zijn er ook bepaalde zaken om rekening mee te houden. Het is belangrijk om rekening te houden met de stroomaansluiting. Een loodzuur batterij is in ongeveer 8 uur volledig opgeladen. Bij een lithium-ion batterij wordt dit in pieken gedaan, waardoor er in een korte tijd veel stroom nodig is. Bij Bakker Transport & Warehousing was de stroomaansluiting in orde, dus kon er zonder problemen worden overgestapt naar lithium-ion.

De uitrol van lithium-ion

Het werken met lithium-ion batterijen gaat anders dan het werken met loodzuur batterijen. Hierdoor is het van belang om vooraf al bezig te zijn met de uitrol naar alle medewerkers. Bakker Transport & Warehousing koos ervoor om alle medewerkers te trainen. Tijdens de trainingen hebben medewerkers geleerd hoe te werken met de batterijen en kregen ze handige tips en tricks om zo optimaal mogelijk gebruik te kunnen maken van alle voordelen.

De ervaring met li-ion batterijen tot op heden

Tot op heden zijn er geen opvallende dingen gebeurd, aldus Anne Bakker. Wel geeft hij aan dat het belangrijk is om alert te blijven op elkaar. “We moeten elkaar erop wijzen de li-Ion trucks regelmatig tussentijds te laden. Samen met Toyota kunnen we dit monitoren en indien nodig zullen we bijsturen”. Over het algemeen is men zeer tevreden over de lithium-ion trucks. Recentelijk zijn er twee nieuwe li-ion trucks besteld. De lithium-ion vloot zal zeker verder worden uitbreid.

Het duurzame karakter van Bakker Transport & Warehousing

Duurzaamheid is altijd een professionele passie geweest van Bakker Transport & Warehousing. Naast de aanschaf van lithium-ion trucks doet het bedrijf nog veel meer op het gebied van duurzaamheid. “Met 40 trekkers en 50 trailers is er behoorlijk wat uitstoot. Daarom is het zo belangrijk om dit steeds schoner te krijgen”, aldus Anne Bakker.

Daarnaast werkt Bakker samen met Thermo King, de wereldleider in koelmotoren, op het gebied van alternatieve brandstoffen. Bakker is betrokken geweest bij de ontwikkeling van de eerste CO2 koeler. Daarnaast is het bedrijf het jaar rond geheel energie neutraal. In totaal heeft Bakker Transport & Warehousing inmiddels 20.000 m2 zonnepanelen. Volgend jaar komt daar nog eens 10.000 m2 bij. Dit sluit perfect aan op het duurzame karakter van het bedrijf.

Ook interessant

Complete lithium-ion range

Toyota Material Handling presenteert de complete range met lithium-ion batterijen.

Lees meer >

BT Optio orderpickers

Ons productassortiment

Bekijk ons volledige assortiment vorkheftrucks, inclusief reachtrucks en orderverzamelaars.

Lees meer >

Ontdek ons kennisplatform

Voor al uw vragen rondom material handling kunt u terecht op ons kennisplatform. Ontdek handige informatie over efficiënt werken, een veilig werkklimaat en de laatste trends & ontwikkelingen.

Lees meer >

Veiligheidsposter lithium-ion

Vermijd risico’s bij het werken met Lithium-Ion batterijen en laders. Ontvang 15 tips voor veilig werken met batterijen en laders.

Vraag aan >

Wis alles