Beschikbare soorten pallets

Standaard pallet

Een pallet wordt gebruikt voor het verplaatsen van goederen en zorgt ervoor dat het transport zo kosten-efficiënt, veilig en ergonomisch mogelijk verloopt. Het gebruik van pallets, zoals we het vandaag de dag kennen, ontstond tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Pallets worden doorgaans vervaardigd uit hout, kunststof of metaal. De materiaalkeuze hangt af van de lading en de omgeving waarin de pallets worden gebruikt. 

 

Wat zijn standaard pallet afmetingen? 

Er bestaat eigenlijk geen internationale standaard qua afmetingen voor pallets. De afmetingen variëren van land tot land. Hoe dan ook liggen de afmetingen binnen de landsgrenzen wel vast. Om deze te kennen, kan u best contact opnemen met de locale vestiging van uw bedrijf. 

Niet alle heftrucks kunnen alle soorten van pallets behandelen. Controleer daarom de palletafmetingen en de omvang van de lading (inclusief overhang) alvorens te bepalen welke vorken u nodig hebt. 

Het gewicht en de inhoud van de lading hebben een invloed op het zwaartepunt van de last en op de restcapaciteit van de truck. 

De afmetingen van houten pallets, kunnen verschillen van land tot land. De norm binnen Europa is echter 1200 x 800 mm. 

Europallet

Wat u moet weten over Europallets

  • De Europallets worden bevestigd met minimaal 78 nagels die volgens een bepaald patroon worden gemonteerd. 
  • De uiteindelijke pallets wegen tussen de 20 en 25 kg
  • Enkel droog hout kan worden gebruikt, zodat de pallets niet kunnen schimmelen. 
  • Op de linkerzijde staat het EPAL logo
  • Op de middenste plank van de pallet staat het logo van de producent en de handtekening van de controlerende instanties
  • Op de rechterzijde staat het EUR logo 

Open EUR pallet

Europallet

Ook open pallet, 4-wegspallet of blokpallet genoemd

Bestaat uit een blokconstructie met bodemplanken aan 2 zijden en in het midden. Er zijn 2 ingangen in lengterichting en 2 ingangen dwars op de bodemplanken, waardoor de pallet aan 4 zijden kan worden benaderd. Dit maakt goederenbehandeling eenvoudig met vrijwel alle types van industriële trucks aan de open zijden. De gevormde hoeken en bodemplanken maken het eenvoudiger om de vorken in de pallet te brengen.

Dit type pallet is zeer gebruikelijk in Europa (maar niet in Groot-Brittannië).

 

CHEP Pallet

CHEP Pallet

Ook 4-wegspallet, blokpallet, bodemplankpallet of GKN pallet genoemd

Bestaat uit een blokconstructie met bodemplanken aan de 4 zijden en in het midden. De pallet kan langs 4 zijden worden benaderd, steeds dwars op de bodemplanken. Dit maakt goederenbehandeling eenvoudig met vrijwel alle types van industriële trucks, maar dit pallettype is niet geschikt voor stapelaars met steunpoten en hefvorken. De gevormde bodemplanken maken het makkelijker om de vorken in de pallet te brengen.

 

Stringer pallet

Stringer pallet

Ook 4-wegspallet, blok- en bodemplankpallet, bodemplankpallet, Grocery pallet, GMA pallet (USA) of CPC pallet (CDA) genoemd

Blokconstructie met laterale drager (met vorkuitsparingen). Er zijn 2 ingangen in lengterichting en 2 ingangen dwars op de bodemplanken, waardoor de pallet aan 4 zijden kan worden benaderd. Handpallettrucks en elektrische pallettrucks en stapelaars met hefarmen kunnen worden gebruikt voor horizontaal transport.

Voor benadering aan de dragerzijde zijn lage vorktypes vereist zoals handpallettrucks (lage vorkhoogte), reachtrucks, stapelaars of vorkheftrucks. De gevormde bodemplanken maken het makkelijker om de vorken in de pallet te brengen.

Dit type pallet is gebruikelijk in Noord-Amerika, Afrika en Azië. 

Bearer pallet

Bearer pallet

Ook 2-wegspallet, blok- en dragerpallet of bodemplankpallet genoemd

Dit is een blokconstructie met dragers aan de zijkanten en in het midden. Dit pallettype kan slechts langs 2 zijden worden benaderd.

Geschikt voor vrijwel alle types van industriële trucks, maar niet voor stapelaars met steunpoten en hefvorken. De gevormde bodemplanken maken het makkelijker om de vorken in de pallet te brengen.

Dit type pallet is gebruikelijk in Afrika en Azië.

12 reden om BT Lifter te kopen

12 redenen voor BT Lifter

Ontdek hier hoe u de productiviteit verhoogd en kosten verlaagd op de lange termijn met onze BT Lifter handpallettruck.

Ontdek alle voordelen

Waarom Toyota?

Wij zijn erg trots dat we de nummer 1 zijn in de productie van hoogwaardige trucks voor intern transporttoepassingen. Ontdek meer redenen om te kiezen voor Toyota Material Handling.  

Lees meer

Bt Lifter serie

Bestand tegen tand des tijds

De BT Lifter pompwagens van Toyota Material Handling bieden een kosten-efficiënte en betrouwbare oplossing voor het hanteren van de meest uiteenlopende goederen. 

Ontdek de BT Lifter serie

BT Levio serie

Elektrische pallettrucks

Onze BT Levio elektrische meeloop pallettrucks en pallettrucks met (opklapbaar) platform, zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen met variërende capaciteiten. 

Ontdek de BT Levio serie

Wis alles