Wat komt er kijken bij het inrichten van een magazijn ruimte?

Het inrichten van een magazijn is niet voor elke ruimte hetzelfde. Iedere ruimte is anders en heeft daarom ook een andere specifieke oplossing nodig. Er zijn allerlei factoren die een rol spelen bij het ontwerpen van een nieuw magazijn of het herinrichten van een bestaand magazijn. Met welk truck wordt er gewerkt in het magazijn? Wat is de benodigde capaciteit aan pallet plaatsen en de doorloopsnelheid van de producten. Ontdek waar u rekening mee dient te houden bij het (her)inrichten van een magazijn ruimte.

Hoe ziet de magazijnruimte eruit?

Allereerst is het belangrijk om te weten of het om een bestaande ruimte gaat die wordt ingericht of men vanuit een nieuwbouw project invulling kan geven aan de inrichting. Een nieuwbouw project biedt meer vrijheid, terwijl bij een bestaande ruimte rekening moet worden gehouden met de afmetingen, gebouw kolommen en installaties.

De afmetingen van het magazijn en het benodigd aantal palletplaatsen geven een indicatie van de omvang van het project. Daarnaast dient rekening te worden gehouden met de daadwerkelijke beschikbare ruimte voor de stellingen. Deze ruimte wordt beïnvloed door onder andere steunbalken, gebouw kolommen en/of sprinkler installaties.

We nemen de gebouw kolommen als voorbeeld. Wanneer gebouw kolommen in de ruimte staan, kunnen ze natuurlijk niet meer weggehaald worden. Houd er bij een nieuwbouwproject dus rekening mee dat deze op een tactische plek worden gezet, zodat de ruimte het meest efficiënt kan worden ingericht. Bij een bestaande ruimte kunnen de gebouw kolommen van invloed zijn op het ontwerp. 

Daarnaast is de vloer belangrijk in het ontwerp van het magazijn. De vloer moet wel het juiste draagvermogen hebben voor de stellingen en de lasten. Lees meer over het draagvermogen van de vloer.

Het proces verloopt makkelijker wanneer er een bouwtekening van het pand beschikbaar is. Een bouwtekening geeft duidelijk weer hoe het pand bouwtechnisch vormgegeven is en wordt gebruikt voor het intekenen met de juiste maatvoering.

Veiligheidsaspecten binnen de ruimte
Veiligheid is in ieder magazijn een belangrijk aspect. Om een gedegen concept te kunnen maken, is het belangrijk om informatie te hebben over brand/vlucht deuren en/of andere veiligheidsvoorzieningen.

In welk type truck(s) wordt er gereden?

Het is van belang om duidelijk te hebben met welk type trucks er in het magazijn gewerkt gaat worden. De trucks en opslagcapaciteit zijn van invloed op het type stelling(en) dat wordt opgenomen in het ontwerp. Iedere truck heeft een bepaalde gangpadbreedte nodig om bewegingen uit te kunnen voeren. Het aantal beschikbare palletplaatsen kan namelijk verhoogd worden wanneer een bepaald type truck gebruikt gaat worden.

Voor een stellingleverancier is het dus van belang om te weten of er rekening moet worden gehouden met een bestaande vloot bij de inrichting van een magazijn. Is er sprake van een bestaande vloot en wil de klant deze vloot blijven gebruiken, dan zal de inrichting  van het magazijn hierop aangepast moeten worden.

Informatie over de lastdragers en lasten

Om te kunnen bepalen welk type stelling(en) het beste passen bij de magazijninrichting, is het noodzakelijk de nodige informatie te hebben met betrekking tot de lastdragers, de lastgewichten en de goederen die opgeslagen gaan worden. Denk aan het type lastdrager, de minimale hoeveelheid pallets die opgeslagen worden en het wel of niet separaat benaderen van de lasten. Wanneer een palletplaats separaat benaderbaar moet zijn, betekent dit dat bepaald type stellingen niet passend zijn binnen uw proces.

Informatie over de lasten is ook van belang, zoals de afmetingen en het gewicht van de lasten die van invloed zijn op de magazijninrichting en de keuze van stellingen. Het gewicht van op te slaande goederen heeft betrekking op de benodigde sterkte van de stellingen. Hoe zwaarder de last is die moet worden opgeslagen, des te sterker moet de stellingconstructie zijn. 

Meer informatie over magazijn inrichting bij Toyota Material Handling? Neem dan contact op via onderstaande button.

Neem contact op

Ook interessant

BT Optio orderpickers

Ons productassortiment

Bekijk ons volledige assortiment vorkheftrucks, inclusief reachtrucks en orderverzamelaars.

Lees meer >

Ontdek ons kennisplatform

Voor al uw vragen rondom material handling kunt u terecht op ons kennisplatform. Ontdek handige informatie over efficiënt werken, een veilig werkklimaat en de laatste trends & ontwikkelingen.

Lees meer >

Een autopilot die horizontaal transporteert

Geautomatiseerde trucks

De automatisering van de processen voor materiaaltransport levert voordelen op voor veel bedrijven. 

Lees meer >

Magazijnstellingen

Onze stellingen helpen u om uw business te optimaliseren door onder meer kosten te verlagen en de productiviteit te verhogen. 

Lees meer >

Wis alles