Kies de truck die past bij uw intern transport

Hef- en magazijntrucks zijn onmisbaar voor een efficiënte logistiek. Maar de ene inzet is de andere niet. Welke truck past nou bij welke inzet? En waar dient nog meer op te worden gelet?

Om te bepalen welke truck past bij welke inzet, is het van belang om de inzetomstandigheden goed in kaart te brengen. Wat is het maximale gewicht van de te verplaatsen goederen? Wat is de maximale hoogte waarop deze goederen worden in- en uitgeslagen? Hoe groot zijn de transportafstanden? Wat is de benodigde inzetduur van de trucks? Wat is de inzetfrequentie?

Op welk type ondergrond wordt de truck ingezet? Het is nog maar een greep uit de tientallen factoren die van invloed zijn op de definitieve truckkeuze.

Een truck nodig, passend bij horizontaal transport?

De meest simpele en meest ingezette truck is de handpallettruck, of pompwagen, bedoeld voor het horizontaal transporteren van pallets. Bij beperkte transportafstanden, een sporadische inzetfrequentie en niet al te zware lasten, biedt de truck uitkomst. Het lichte gewicht en de compacte maatvoering maken de pompwagen bovendien tot een ideaal hulpmiddel voor onderweg.

Manoeuvreren in de krappe laadruimte van de vrachtwagen is immers relatief eenvoudig. Als de transportafstanden langer worden, of de inzetfrequentie stijgt, biedt een elektrisch aangedreven pallettruck een efficiënter alternatief. De elektromotor maakt het mogelijk om zwaardere lasten te transporteren en maakt zwaar lichamelijk werk overbodig. Voor veelvuldig gebruik en heel lange transportafstanden is een elektropallettruck met (opklapbaar dan wel vast) meerijdplatform het meest ideaal.

De handige ‘alleskunner’, geschikt voor uw horizontaal én verticaal transport

Wanneer de last niet alleen horizontaal, maar ook verticaal moet worden verplaatst, en de inzetfrequentie van de truck, hefhoogte en gewicht van de last beperkt blijven, biedt een stapelaar  uitkomst. Simpel gezegd, is een stapelaar een pallettruck met mast. De bediening is intuïtief en nagenoeg identiek aan die van de pallettruck.

De maatvoering van een stapelaar is compact en dat komt de manoeuvreerbaarheid ten goede. Vergeleken met de heftruck, vormt de stapelaar bovendien een kostengunstig alternatief. Ook stapelaars zijn leverbaar als meeloop- en meerijdvariant. En ook hier geldt: naarmate de transportafstand toeneemt, levert meerijden meer comfort en een hogere productiviteit.

Professionele hulp voor een intensievere inzet

Voor de intensievere inzet, met al dan niet zwaardere lasten en hogere hefhoogtes is de vorkheftruck een ideale optie.
Vorkheftrucks zijn verkrijgbaar met verbrandingsmotor (lpg of diesel) en met een elektrische aandrijving. Ten opzichte van de stapelaar biedt de truck meer comfort, een hogere snelheid en dus ook een hogere productiviteit. Daar staat tegenover dat een heftruck minder compact is en manoeuvreren dan ook minder makkelijk is, vergeleken met de stapelaar.

De eenvoud waarmee kan worden gemanoeuvreerd en de daaraan gerelateerde benodigde gangpadbreedte hangen bovendien af van de uitvoering van de truck; driewiels of vierwiels. Verbrandingstrucks hebben altijd vier wielen, elektrisch aangedreven trucks zijn leverbaar als 3-wiels en als 4-wiels variant. Afhankelijk van de inzet kan de heftruck worden uitgevoerd met specifieke voorzetapparatuur of een cabine. Ook de bandenkeuze is belangrijk.

De voordelen van enerzijds de stapelaar en anderzijds de heftruck, zijn gecombineerd in de reachtruck. Reachtrucks zijn snel en compact, en heffen goederen tot hoogtes van wel 13 meter. De benodigde gangpadbreedte is bovendien aanzienlijk kleiner dan die voor een heftruck. Mede hierdoor maken reachtrucks een zeer hoge opslagdichtheid mogelijk.

Specifieke trucks voor een specifieke inzet

Voor de meer specifieke inzet bieden meer specifieke trucks uitkomst. Zo zijn bijvoorbeeld orderverzameltrucks specifiek ontworpen voor het picken van goederen op lagere niveaus (horizontale orderverzameltrucks) dan wel op de picking op hoogte (verticale orderpickers). Waar horizontale orderverzameltrucks probleemloos in smallere gangpaden kunnen worden ingezet, vragen verticale orderverzameltrucks een breder gangpad.
Ook de smallegangentruck is zo’n specifieke truck. Met een vereiste gangpadbreedte van ongeveer 1,5 meter en hefhoogtes tot ruim 13 meter is de truck ideaal voor inzet waar een hoge opslagdichtheid essentieel is. Ook de smallegangentruck kent grofweg twee varianten: een man-down versie en een man-up variant. De man-down variant is enkel bedoeld voor in- en uitslag tot op grote hoogtes. Bij de man-up truck gaat de bestuurder mee omhoog en kunnen dus ook op hoogte goederen worden verzameld.

Kosten spelen een belangrijke rol bij uw keuze

Welke truck er uiteindelijk ook het best past bij een bepaalde inzet, het kostenplaatje zal medebepalend blijven voor de beslissing. Factoren die hierbij van belang zijn, zijn – naast de aanschafwaarde van de truck – onder andere de personeelskosten, de inzetkosten, en de kosten voor stilstand en service.

Meer informatie over type trucks

Ook interessant

Specialist bekijkt I_Site

I_Site Vlootmanagement

I_Site verbindt uw truckvloot, verzamelt gegevens en geeft u een overzicht van wat er gebeurt. I_Site biedt inzicht in hoe u uw bedrijfsvoering kunt optimaliseren.

Lees meer >

BT Optio orderpickers

Ons productassortiment

Bekijk ons volledige assortiment vorkheftrucks, inclusief reachtrucks en orderverzamelaars.

Lees meer >

Veiligheid op de werkvloer

Ontdek alles over veiligheid op de werkvloer. Onder andere hoe u een veilig werkklimaat kunt creëren voor uw werknemers en ongelukken kunt voorkomen.

Lees meer >

Bezoek onze online shop

Bezoek onze online shop

Vind meer productinformatie, features en accessoires voor uw heftruck op onze webshop. 

Shop online >

Wis alles