Onderhoud van uw heftruck: voorkomen is beter dan genezen

De juiste zorg voor uw heftruck voorkomt schades en kostbare reparaties. Hierbij is het serviceapparaat van uw leverancier uiteraard van groot belang. Maar u kunt ook zélf problemen voorkomen, bijvoorbeeld door het dagelijkse en wekelijkse onderhoud correct uit te voeren. Ontdek waar u op dient te letten bij het onderhoud van uw elektrische- of verbrandingsheftruck.

Het onderhoud van een elektrische heftruck: Zorg goed voor de batterij

Het dagelijks en wekelijks onderhoud van elektrotrucks komt vooral neer op goed batterijbeheer. De accu is immers het hart van de truck. Klopt dit hart niet meer, of zijn er hartstoornissen, dan haalt u nooit het maximale uit de truck.
Steeds vaker worden elektrotrucks voorzien van lithium-ion accu’s.

Deze zijn onderhoudsvrij, waardoor de gebruiker er geen omkijken naar heeft. Dat is anders voor conventionele tractiebatterijen, die wel degelijk zorg en aandacht nodig hebben. Correct laden is essentieel:

◾Parkeer de truck correct
◾Draag persoonlijke beschermingsmiddelen (schort, bril en handschoenen)
◾Koppel vóór het laden de batterij los
◾Open de deksel of deur van de batterijruimte
◾Sluit de batterij aan op de lader en schakel de lader i. Zorg ervoor dat de kabels niet op de grond liggen
◾Schakel de lader uit en koppel de batterij los als het laadproces is beëindigd
◾Sluit de batterij weer aan op de truck

Voor een maximale levensduur van de batterij is het belangrijk dat deze niet te vroeg, maar zeker ook niet te laat wordt geladen. Ontlaad de batterij nooit voor meer dan 80%! Controleer verder regelmatig het elektrolytniveau en vul dit indien nodig bij met gedemineraliseerd water.

Vul altijd bij ná het laden, als de batterij nog warm is. Houd de batterij bovendien schoon en droog, en verwijder eventuele corrosie.

Het onderhoud van een verbrandingsheftruck: Spuiten, smeren en bijvullen

Het meest effectieve middel om een verbrandingstruck schoon te maken, is lucht. Door de truck schoon te spuiten met lucht, wordt ophoping van vuil en roestvorming voorkomen.

Houd er rekening mee dat de radiateur altijd tegen de normale stromingsrichting in schoon geblazen dient te worden. Gebeurt dit niet, dan kan het vuil juist alleen maar vaster komen te zitten. Als de truck schoon is, dient deze te worden gesmeerd volgens het smeerplan in de handleiding van de truck. Controleer ook regelmatig het motorolie- en koelvloeistof- en ruitensproeiervloeistofpeil en vul deze indien nodig bij.

Meer informatie over onderhoud

Ook interessant

Specialist bekijkt I_Site

I_Site Vlootmanagement

I_Site verbindt uw truckvloot, verzamelt gegevens en geeft u een overzicht van wat er gebeurt. I_Site biedt inzicht in hoe u uw bedrijfsvoering kunt optimaliseren.

Lees meer >

BT Optio orderpickers

Ons productassortiment

Bekijk ons volledige assortiment vorkheftrucks, inclusief reachtrucks en orderverzamelaars.

Lees meer >

Toyota Production system

Toyota Productie systeem

Het Toyota Productie Systeem (TPS) is een lean manufacturing systeem waarin teamleden duidelijk afgelijnde verantwoordelijkheden hebben.

Lees meer >

Veiligheid op de werkvloer

Ontdek alles over veiligheid op de werkvloer. Onder andere hoe u een veilig werkklimaat kunt creëren voor uw werknemers en ongelukken kunt voorkomen.

Lees meer >

Wis alles