Met het geautomatiseerde DC in Zaandam is Albert Heijn klaar voor de toekomst

Toyota leverde in totaal 59 AGV's voor het grootste gemechaniseerde DC van Albert Heijn in Zaandam. Hiermee is de performance van het DC en de winkels die bevoorraad worden flink verbeterd.

Feiten en cijfers

Feiten en cijfers

  • Bedrijf: Albert Heijn
  • Locatie: Zaandam
  • Sector: Gemechaniseerd DC / retail
  • Oplossingen: 50 geautomiseerde pallettrucks LAE250, 9 geautomatiseerde stapelaars SAE160

Over Albert Heijn

Al ruim 130 jaar zijn de supermarkten van Albert Heijn onderdeel van het Nederlandse straatbeeld. Albert Heijn heeft in Nederland bijna 900 supermarkten. Albert Heijn heeft 6 verschillende distributiecentra verspreid door Nederland. Het distributiecentrum in Zaandam is het eerste volledig gemechaniseerde DC van Albert Heijn.

Vanuit het gemechaniseerd DC van Albert Heijn in Zaandam worden dagelijks meer dan 300 winkels twee keer per dag met verse en houdbare producten bevoorraad. Wekelijks worden 1,7 miljoen colli verwerkt. Met dit vrijwel volledig geautomatiseerde DC is Albert Heijn klaar voor de toekomst.

Complexiteit

Wat dit project zo uniek maakt, is dat er relatief weinig logistieke stromen zijn. Er zijn transporten van de inbound naar de buffer, en van de buffer naar de outbound. Maar omdat er zoveel voertuigen zijn en de opppervlakte zo groot is, is het een enorm complex project. 

Simulatie 

Vanwege de complexiteit is er voor gekozen om een haalbaarheidsonderzoek door TBA Group uit te laten voeren. In dit onderzoek wordt het gedetailleerde plan van het logistieke systeem getoetst in een simulatie. Uit dit onderzoek komt naar voren of de capaciteit haalbaar is en hoeveel AGV's daarvoor nodig zijn. Op basis daarvan is het uiteindelijke ontwerp gerealiseerd. Een ander voordeel van deze werkwijze is dat ook later in de installatiefase verbeteringen getoetst kunnen worden en bij positief resultaat direct uitgevoerd worden.   

Lees ook onze blogs over automatisering in material handling

Lithium-ion batterij

Alle AGV's zijn voorzien van de nieuwste lithium-ion batterijen. Om te waarborgen dat de AGV's continu blijven rijden, is het hele logistieke systeem voorzien van laadpunten. Zodra de AGV geen activiteiten hoeft uit te voeren, rijdt deze automatisch naar een beschikbaar oplaadpunt om bij te kunnen laden. 

Software

Vanwege de unieke omstandigheden is intelligente software onmisbaar. Zo moeten de AGV's met verschillende lastdragers op wielen om kunnen gaan, bepaalt de software de meest efficiënte route en welke opdrachten de AGV moet uitvoeren.

 

Bekijk het AGV portfolio

Ook interessant

Automatiseren de logische keuze voor Haval

Om de efficiëntie van het interne transport te verhogen, wendde Haval zich tot Toyota voor de implementatie van een geautomatiseerde stapelaar.

Casestudy Haval

Geautomatiseerde stapelaars bij Coop

Het gebruik van geautomatiseerde trucks in omgevingen met handmatige opslag kan een hele uitdaging zijn. 

Casestudy Coop

Complete lithium-ion range

Toyota Material Handling presenteert de complete range met lithium-ion batterijen.

Lees meer >

Ontdek ons kennisplatform

Voor al uw vragen rondom material handling kunt u terecht op ons kennisplatform. Ontdek handige informatie over efficiënt werken, een veilig werkklimaat en de laatste trends & ontwikkelingen.

Lees meer >

Wis alles