;

Hoeveel kan ik met mijn vorkheftruck heffen?

Leer de juiste capaciteit voor uw vorkheftruck kennen

Het werkelijke hefvermogen van een truck berekenen

Zoals iedere heftruckbestuurder weet, is het veel lastiger dan het lijkt om een heftruck te beladen en ermee te manoeuvreren. Het veilig optillen, verplaatsen en neerzetten van een last is een complexe evenwichtsoefening met de zwaartekracht. Zo is ook het vermogen van een heftruck om lasten te hanteren, een ingewikkelder onderwerp dan u op het eerste gezicht denkt. Als een heftruck een nominaal vermogen van 2,0 ton heeft, betekent dat niet per se dat de machine elke last tot dat gewicht kan heffen. In deze gids beantwoorden we een aantal meest gestelde vragen over hefvermogen en laten we zien hoe u berekent wat een truck werkelijk kan heffen.

Wat is het verschil tussen lastcapaciteit en restcapaciteit?

The load centre is the horizontal distance from the vertical

De lastcapaciteit – of nominale capaciteit – van een heftruck wordt altijd vermeld. Deze wordt berekend als het maximumgewicht dat de truck tot een vooraf vastgestelde hoogte kan heffen wanneer het lastzwaartepunt zich op een bepaald punt bevindt.

Als de last boven die hoogte moet worden geheven of als het lastzwaartepunt verder verwijderd is, wordt de capaciteit verlaagd. Dat bedoelen we met restcapaciteit: het werkelijke hefvermogen in een gegeven situatie, dat minder kan zijn dan de nominale capaciteit.

Wat is het lastzwaartepunt?

Het lastzwaartepunt is de horizontale afstand tussen de verticale zijde van de vorken en het zwaartepunt van de last. Het standaard lastzwaartepunt verschilt naar gelang de nominale capaciteit van de heftruck en is als volgt:

  • 0-1000 kg: 400 mm
  • 1001-5000 kg: 500 mm
  • 5001-10.000 kg: 600 mm

In sommige gevallen kan het lastzwaartepunt van een truck verschillen van het gestandaardiseerde voorbeeld hierboven. Controleer dus altijd het informatieblad van de truck die u overweegt.

Welke invloed heeft voorzetapparatuur op het hefvermogen?

De toevoeging van voorzetapparatuur vermindert het hefvermogen van de truck. Allereerst door het extra gewicht, maar ook doordat het lastzwaartepunt van de truck meestal meer naar voren verschuift. Weet u niet zeker hoeveel hefvermogen een truck inlevert door het toevoegen van voorzetapparatuur? Leg deze vraag dan eerst voor aan een productexpert.

Welk hefvermogen heb ik werkelijk nodig?

Dat hangt natuurlijk af van het soort last dat u wilt transporteren, maar ook van de vraag hoe hoog u die last moet heffen. Om te beginnen, kunt u zichzelf de volgende vragen stellen:

  • Hoe zwaar is mijn last? Meet het gewicht van de zwaarste pallet die u tijdens de werkzaamheden moet heffen. U kunt beter het zekere voor het onzekere nemen dan het risico lopen dat een truck overbelast wordt.
  • Hoe hoog moet ik mijn lasten heffen? Neem het hoogste schap dat u moet bereiken en houd een veiligheidsmarge van 200 mm aan.
  • Wat is de lengte van mijn grootste last? Denk eraan dat langere lasten het lastzwaartepunt kunnen verleggen.
  • Welk soort voorzetapparatuur gaat de heftruck gebruiken? Vergeet niet om het gewicht en de positie ervan in te calculeren.

Nominale en restcapaciteit met de Traigo 48 als voorbeeld

De nominale capaciteit van een heftruck is gebaseerd op het model en houdt verband met het (contra)gewicht van de truck. In het onderstaande voorbeeld heeft de Traigo 48 8FBE16T een nominale capaciteit van 1,6 ton. In de tabel kunt u zien dat de machine een restcapaciteit van 1,6 ton heeft bij een lastzwaartepunt van 500 mm tot de gegeven hoogte van 5000 mm.

Maar als u de last hoger dan 5000 mm wilt heffen of als het lastzwaartepunt verschuift, ziet u dat het werkelijke hefvermogen afneemt. Dat noemen we de restcapaciteit. Andere factoren die van invloed zijn op het lastzwaartepunt, zoals voorzetapparatuur, de lengte van de vorken en de vorm van de last, komen ook tot uitdrukking in de restcapaciteit. Als het lastzwaartepunt door één of meer van deze factoren wordt beïnvloed en bijvoorbeeld naar 1000 mm verschuift, ziet u in de tabel dat de restcapaciteit slechts 990 kg bedraagt.

Resultaat restcapaciteit

Nominale capaciteit 1,6 t

  Load center (mm)
Height (mm) 500 600 1000
3000 1600 1420 990
4000 1600 1420 990
5000 1600 1320 930
6000 1510 1160 800
7000 750 660 460
7500 550 490 340

* De nominale capaciteit beschrijft het maximum gewicht dat een heftruck tot een bepaalde hoogte kan heffen bij het standaard lastzwaartepunt

Nominal capacity

Safety first

Forklift attachments

Om de veiligheid van uw werknemers te garanderen, is het essentieel dat u eerst de maximumhoogte en het lastzwaartepunt berekent van de lasten en opslagruimtes waar u mee werkt. Vervolgens moet u ervoor zorgen dat uw heftrucks op die taken berekend zijn. Daarvoor moet u niet alleen naar de nominale capaciteit kijken, maar ook de restcapaciteit voor die situatie controleren.

Bij elke heftruck hoort een hefvermogenstabel waarin staat wat het werkelijke gewicht is dat de truck bij verschillende hoogtes en lastzwaartepunten kan heffen. Op basis hiervan kunt u bepalen of een heftruck die u wilt kopen geschikt is voor de taken die u in gedachten hebt.

Toyota Material Handling heeft een groot aanbod van heftrucks, variërend van 3-wiel elektrische heftrucks van 1,0 ton tot 4-wiel elektrische heftrucks van 8,0 ton. Daarnaast zijn modellen met een verbrandingsmotor leverbaar. Bent u benieuwd welke heftruck voor u de juiste keuze is? Bekijk dan nu ons aanbod of neem contact op met een van onze vertegenwoordigers.

Ontdek ons aanbod
EC counterbalanced truck loading

Elektrische heftrucks

Onze duurzame elektrische heftrucks zijn geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

Lees meer >

IC Counterbalanced trucks outdoors

Diesel/LPG heftrucks

Ontworpen voor lichte, middelmatige en zware transporttoepassingen, deze trucks bieden een snellere acceleratie en lift snelheid. Al met al zal dit resulteren in een hogere productiviteit.

Lees meer >

Wis alles